Українська децентралізація — прихована цінність для реформ

Перший секретар Представництва ЄС в Україні Бенедикт Херман завітав до Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, щоб обговорити теми євроінтеграції та хід реформ.

Лекція відбулася в новому навчальному корпусі на Французькому бульварі 24/26. Професор та доктор Геттінгенського університету Бенедикт Херман, який, зокрема, має десятирічний стаж з поведінкової економіки, поговорив зі студентами, викладачами та іншими гостями про економічні реалії сучасної України. Основну частину бесіди спікер приділив обговоренню децентралізації України. Розповів про те, як слід сприймати це явище, які перспективи чекають на Україну на шляху децентралізації та детальніше зосередився на «людському факторі у економіці. Серед можливих результатів Бенедикт Херман виділив:

  • стале економічне зростання;
  • зниження рівня корупції;
  • зростання довіри до державних органів влади;
  • зростання дотримання податкових зобов’язань;
  • деолігархізація завдяки можливості розвитку малого та середнього бізнесу;
  • створення інноваційної економіки.

Але на шляху до цих досягнень, на думку професора, поки що стоїть чимало перешкод, як наприклад, недовіра людей один до одного. Херман продемонстрував результати експерименту «Спільне благо», у ході якого дослідники намагалися визначити, чи зможуть люди, перебуваючи окремо один від одного та не маючи можливості домовитися, діяти на загальне благо, ставлячи під загрозу власну вигоду. Виходячи з висновків його досліджень, фінансова децентралізація в Україні матиме позитивні наслідки, завдяки збільшенню стимулів місцевих лідерів сприяти розвитку бізнесу. Слід зазначити, що бесіда пройшла на позитивній хвилі, спікер не переобтяжував лекцію термінологією, тож, усе було зрозуміло навіть для людей, не дуже обізнаних з економічних питань.

Олександр Марний

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram