Як розпочати жити з новими силами?

Новорічний настрій, як і Новий рік, асоціюється у студентів з початком чогось нового, тому надихає на зміни. Проте проблемою багатьох молодих людей є відсутність мотивації та страх відмовитись від того, що є вже таким звичним та приносить задоволення. Тож, якщо Ви хочете удосконалити своє життя, але не наважуєтесь, то ця стаття саме для Вас!

Відповідь на запитання, чому так важко перейти на здоровий спосіб життя, дуже проста. Неможливо за один день змусити свій організм відмовитись від шкідливих звичок, мозок шукатиме будь-яку можливість, щоб «зійти з дистанції» на шляху до нового життя. Оскільки ми ставимо собі занадто високі цілі одразу, то досить швидко зникає запал, бажання докладати зусиль.  Люди звикли легко та швидко отримувати все, що хочуть: з’їсти фаст-фуд, розігріти заморожену піцу в мікрохвильовій печі чи замовити доставку їжі, проте зі здоровим способом життя інакше. Щоденні тренування, п’ятиразове харчування, навпаки, вимагає багато часу та сил, проте ефект та результат буде позитивним для здоров’я та краси.

Стів Кемб, засновник «Nerdfitness.com» під час своїх тренінгів переконує: «Наше тіло не може вирішувати, що саме йому робити, воно лише прагне позбавитися болю чи отримати насолоду. А от яким чином цього досягнути, вирішуємо вже ми самі. Геніальний маркетинг, психологічна пастка, вплив оточуючих – і, як результат, залежність від поганих звичок».

Перш ніж переходити на здоровий спосіб життя, слід вивчити 3 складові будь-якої звички: тригер, рутина, нагорода. Тригер – поштовх, який виникає у процесі формування звички, коли одна дія може автоматично спровокувати нас на іншу. Наприклад, якщо людина звикла їсти що-небудь під час перегляду фільму, то ввімкнений телевізор може запустити бажання з’їсти щось, незалежно від того, чи є відчуття голоду. Рутина – побоювання почати щось нове, відмовитись від старого, слідування шаблону. Нагорода – заохочення самого себе й надалі дотримуватись певного режиму чи способу життя.

Наступним кроком у боротьбі з поганими звичками є вивчення своїх тригерів (психологічно потрібно налаштовувати себе та давати асоціації будь-яким діям). Наприклад, змусити себе бігати зранку можна завдяки тригеру: «Після того, як прокинусь о 6-ій ранку, бігатиму в парку»; не забувати про те, що потрібно займатися фізичними навантаженнями, можна з такою психологічною настановою: «Щойно прийду з роботи, почну стрибати на скакалці».

Після цього вплиньте на свою рутину завдяки простим змінам середовища, яке Вас оточує. Наприклад, якщо Ви хочете правильно харчуватися, то просто навіть не дайте собі шансу з’їсти щось шкідливе: викиньте з холодильника всі продукти, калорійність яких просто недопустима; готуйте їжу завчасно, щоб не було спокуси купувати фаст-фуд. Якщо Ваша погана звичка – довготривалий щоденний перегляд телевізору, то використовуйте Вашу лінь з користю: встановіть «батьківський контроль» з лімітом часу, попросіть друзів встановити таймер, пароль, який знатимуть тільки вони. Таким чином, легше та цікавіше буде зайнятися хатніми справами, почитати книжку чи вийти на прогулянку.

Нарешті, третьою складовою звичок є нагорода. Безумовно, щоденна праця над своїм здоров’ям та красою важка та кропітка, тож слід себе нагороджувати, і тим самим, заохочувати на подальшу роботу над собою. Наприклад, купуйте собі гарний одяг чи аксесуари для зайняття спортом; гроші, які хочете витратити на шкідливу їжу, цигарки чи алкоголь, відкладайте окремо, а потім використайте їх для придбання спортивного обладнання чи навіть подорожі!

Звичайно, одразу відмовитись від поганих звичок та ідеально дотримуватися всіх пропозицій буде важко, але є ще декілька порад, як можна максимально легко почати жити по-новому та перейти на здоровий спосіб життя. Замотивуйте свою родину, друзів, знайомих також працювати над собою та підтримуйте один одного; не намагайтеся прищепити собі ті звички, які ненавидите. Починайте поступово, з найменшого, найпростішого. Щодня збільшуйте свою прогулянку на 5 хвилин, раз на тиждень нагороджуйте себе новим рецептом нешкідливої смачної страви, щотижня збільшуйте кількість склянок води, які випиваєте за день.

Якщо Ви вірите, що можете змінитися і перетворите ці зміни на звичку, то результат не змусить себе чекати і нарешті стане реальністю. Це сила звички: щойно Ви робите свій вибір і знаєте, як досягти поставленої мети, то цей процес вже буде неможливо зупинити. «У здоровому тілі здоровий дух»,– приказка, яка переконує, що новий спосіб життя подарує Вам гармонію, щастя, задоволення та насолоду від приголомшуючих плодів праці.

 

Олена Таранова

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram