«Ну переїхала мене вантажівка, що тепер?»

Дівчина з залізною ногою, яка пробігла 8 марафонів по 21 км,  майстер спорту з тенісу, тренер та просто людина, котра заряджає мотивацією з першої ж хвилини – Таня Воротиліна. Три роки тому дівчина потрапила в аварію і дуже пошкодила ногу. Для того, щоб займатися спортом та вести активний спосіб життя, ногу потрібно було ампутувати, на що дівчина одразу ж погодилася, не зважаючи на відмови лікарів. Сльози, біль, тривала реабілітація зовсім не зламали дівчину-бійця, навпаки – своїми досягненнями вона стимулює людей діяти та працювати над собою за будь-яких умов.

1 листопада відбулася лекція про стереотипи, спікером якої і була Тетяна. Така мотиваційна зустріч у дівчини не перша, вона їздить містами України та розповідає, як розпочати свій шлях, знайти джерело внутрішньої сили та творити своє життя всупереч зневірі й ліні. Дівчина-кіборг своєю діяльністю спростовує стереотипи, вивчає реакції людей на своє тіло та його нову форму. На лекції вона поділилася своєю історією, як вижила та заново навчалася ходити. «Аварія – це лише одна з подій у моєму житті. Більшість вважає, що якщо щось у твоєму житті пішло не так, то все життя має суттєво змінитися, але це помилкове судження», – запевняє Тетяна.  «Неважливо, що сталося у твоєму житті: розбилася кружка, кинув хлопець, відрізали палець чи втратили ногу – з будь-якої ситуації є вихід». Спікерка порадила три виходи з ситуації: «Чи можу я це змінити? Чи можу я на це забити? Якщо перші варіанти не допомогли, то прийняти та змиритися з проблемою».

Також вона додала, що люди у своїй суті дуже ліниві, а завдяки стереотипам набагато простіше жити. Аудиторія назвала декілька прикладів стереотипів, які ми зруйнували: «ти надто дорослий для цього», «усі роми крадуть», «я надто тупий для того, щоб вивчити англійську», «жінки – слабка стать», гендерні, релігійні та ін. Також Тетяна Воротиліна вважає, що стереотипи гальмують наш розвиток, адже вони не дозволяють нам аналізувати. «Я не розумію, чого мене незнайомі називають «людиною з особливими потребами», адже я вмію все, що вміє людина без інвалідності, навіть деколи більше», – дивується спортсменка. «Стереотип – це те саме клеймо, яке людина вішає, не обдумавши, чи правильно воно застосовано. Треба боротися зі стереотипами, адже яка різниця, як на вас подивляться інші, комусь завжди щось у вас не сподобається», – додала Воротиліна.

На публічній бесіді були присутні люди різної вікової категорії (від малих дітей до людей літнього віку), різної орієнтації та соціального статусу. Більшість з них хотіли щось запитати в дівчини, яка змогла пережити такий етап свого життя з оптимізмом. Лунало багато питань з приводу аварії, мрій Тані та цілей. На лекції дівчина повідомила про те, що будь-яке упередження є негативним, що викликало бурю запитань від чоловіка з аудиторії. «А якщо я маю переконання, що здоровий спосіб життя – це добре й живу за цим переконанням, що в цьому негативного?» –  запитав Олександр. Через це питання в залі почалася дискусія між слухачами. Суперечку зупинила спікерка та пояснила, що якщо ти вже маєш переконання, то потрібно його часто переглядати.

Також ми обговорювали Лезо Оккама, різні соціальні експерименти та вплив стереотипів на суспільство. Тетяна розповіла, що пам’ять відіграє важливу роль у житті і все, що їй захотілося запам’ятати з аварії, те вона й запам’ятала, все інше викреслила, тому що страждання та 40 наркозів вона пам’ятати не бажає. «Аварія – захоплива подія для мене, адже я так вирішила, з лікарні пам’ятаю тільки те, що в мене були глюки й мене оперувало згущене молоко та герої мультфільму. Пам’ять – вибір, кожен може її запрограмувати як йому захочеться». В лікарні, коли дівчина зрозуміла, що в неї залишиться лише одна нога, вона почала складати список 100 плюсів відсутності ноги, уявляєте яка сила волі?

«Я дуже хочу, щоб ви насолоджувалися життям, не зважаючи на проблеми. Якщо вам боляче – вивчайте біль, якщо вам щось не подобається – аналізуйте чому це може виникати. Не закривайтесь у собі та проблемах. Життя надто цікаве для цього», –  цією фразою Тетяна закінчила мотиваційну лекцію та подарувала посмішку та енергетику сильної людини.

Катерина Гулінська

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram