Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Бариста розкриває секрети: кавомани щасливі люди?

З настанням холодів на вулицях міста все частіше можна уловити привабливий терпкий запах свіжозвареної кави, побачити пробігаючих людей з картонними стаканчиками і сонних студентів, які стоять в черзі за новою порцією енергетичного напою. Звичайний ранок розпочинається з чашки кави, але цей ритуал вже став невід’ємною частиною ранку для більшої кількості населення. Залежність і задоволення , арабіка і рабуста, про це розповість нам бариста однієї з одеських кав’ярень – Тая.

Тая, як давно ти стала баристою?

Сфера приготування напоїв мене зачепила через хлопця, він мені подобався і теж захотілося спробувати себе в цьому. Він так гарно робив каву і кавові напої, дарував людям гарний настрій, мені теж захотілося поринути в цю атмосферу.

Я працюю бариста вже рік.

Чи є якась статистика, коли студенти частіше купують каву: восени або навесні?

Більше восени, це пов’язано зі зміною погодних умов, людям важко перебудуватися на новий лад після спекотного літа. Я вважаю , що кава надає такий затишок: тепла ковдра, захоплююча книга, і кава, це саме те, чого чекав все літо.

Що можеш сказати про осінню нудьгу: кава підтримує її або допомагає позбутися?

Мабуть, кава підтримує нудьгу, але при цьому дає заряд бадьорості. Осіння депресія це цілісне амплуа, яке має свої шаблони і симптоми. З приходом холоду і дощів, стає тягарем те, що треба натягувати на себе купу одягу і кудись йти.

Кава може зробити людину щасливою?

Якщо говорити про мене, то однозначно так. До того моменту поки я не вип’ю чашку кави ходжу і обурююся, а як кави вип’ю, то одразу стаю мила. Кава допомагає людям бачити позитивні сторони в житті і менше хвилюватися. Вона діє як легкий антидепресант, підвищуючи вироблення ендорфінів, включаючи серотонін, покращуючи роботу мозку. Це може пояснити низький показник депресії серед любителів кави. Кажуть, що чашка кави в день скорочує на 50% ризику суїциду у чоловіків і жінок.

Все таки кава викликає залежність? У тебе є покупці, які приходять щоранку?

Моє спостереження – залежність від міцності кави. Є ситуації, коли з часом людині стає мало цього і вона просить зробити міцніше, тому що колишня міцність її більше не заряджає бадьорістю. Кофеїн знімає напругу, тому організму такий ефект подобається і може виникнути звикання. Щоранку перші кілька годин я безперервно готую каву, а багато хто заходять по 2-3 рази на добу. Ще, мені здається, багато що залежить і від самого баристи, приємна бесіда теж піднімає настрій і дає позитивний стан на день.

Від чого залежить смак гарячого напою?

Залежить від сорту кави, від температури, від кількості самої кави, від різних добавок. Я також додаю людям у молоко трохи сиропу або какао, і він надає тонкого присмаку, але вони про це не знають.

Є ще такий напрямок, як лате-арт. У чому принцип роботи?

Він ділиться на дві категорії, коли гарно та рівномірно заливають молоко з піною в каву, і те коли вже на молочній пінці зверху щось малюють (можна кавою, можна топінгами) в еру Інстаграму це просто знахідка, дарує гарний настрій людині. Порада: треба почекати поки пінка настоїться, інакше все твоє творіння потоне.

Що ти можеш розповісти про сорти кави, з якими сортами ти працюєш?

Ми працюємо з співвідношенням 80 відсотків арабіки і 20 робусти, таке співвідношення вважається досить міцним. Арабіка дає кислинку, а робуста гіркоту, в чистому вигляді арабіка м’якше.

Були незвичайні замовлення?

Є один чоловік, який щоранку п’є американо і просить додавати чорного перця, а так у нас величезний вибір в меню і є таке як імбирний або гарбузовий лате.

Відкриттям було поєднання сиропів фісташка і апельсина разом. Найпопулярнішими сиропами завжди були карамель і шоколад, а такі як: м’ята, яблуко і диня ніколи не користувалися попитом.

Яку каву полюбляєш ти, як бариста?

Нещодавно вирішила походити по різним кав’ярням і спробувати як у них готується американо з молоком, так ось з’ясувала, що американо з молочною пінкою набагато смачніше, ніж просто кава на воді. Завжди молоко використовую 3,5 відсотка, так воно краще збивається. Каву зараз п’ю міцніше, так що ,більше кави – менше води і молока.

Трегуб Анастасія

Поділитися:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Логотипи студентських редакцій:

Соціальні мережі
Інші публікації

Знайомство з факультетом журналістики, реклами та видавничої справи в онлайн-форматі

Є така весняна традиція на факультеті журналістики, реклами та видавничої справи – запрошувати на зустріч абітурієнтів. От і цього разу 27 березня 2021 року відбувся День відкритих дверей, щоправда, в онлайн-форматі на платформі Zoom. У зустрічі взяли участь декан факультету Олена Андріївна Іванова, заступник декана з навчальної роботи Інна Валеріївна Лакомська, старші викладачі Сергій Володимирович Азєєв та Аліна Олегівна Червінчук.

Факультет журналістики, реклами та видавничої справи Одеського національного університету імені І. І. Мечникова оголошує про проведення конкурсу студентських журналістських робіт на тему «Права людини в медіа: від розуміння до змін»

До участі у конкурсі запрошуються студенти І, ІІ, ІІІ та ІV курсів факультету журналістики, реклами та видавничої справи ОНУ імені І.І. Мечникова, які створюють власний

Студентські газети – результат колективної роботи майбутніх журналістів

На факультеті журналістики, реклами та видавничої справи викладають дисципліну, що направлена на відточення студентами практичних навичок володіння словом, – журналістську майстерність. На цих заняттях студенти

Осінь по-карпатськи

Карпати – багата культурна історія, збирання ягід та грибів, катання на лижах і сноуборді, риболовля, купання в гірських річках і просто естетична насолода краєвидами. Ми