Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

Бариста розкриває секрети: кавомани щасливі люди?

З настанням холодів на вулицях міста все частіше можна уловити привабливий терпкий запах свіжозвареної кави, побачити пробігаючих людей з картонними стаканчиками і сонних студентів, які стоять в черзі за новою порцією енергетичного напою. Звичайний ранок розпочинається з чашки кави, але цей ритуал вже став невід’ємною частиною ранку для більшої кількості населення. Залежність і задоволення , арабіка і рабуста, про це розповість нам бариста однієї з одеських кав’ярень – Тая.

Тая, як давно ти стала баристою?

Сфера приготування напоїв мене зачепила через хлопця, він мені подобався і теж захотілося спробувати себе в цьому. Він так гарно робив каву і кавові напої, дарував людям гарний настрій, мені теж захотілося поринути в цю атмосферу.

Я працюю бариста вже рік.

Чи є якась статистика, коли студенти частіше купують каву: восени або навесні?

Більше восени, це пов’язано зі зміною погодних умов, людям важко перебудуватися на новий лад після спекотного літа. Я вважаю , що кава надає такий затишок: тепла ковдра, захоплююча книга, і кава, це саме те, чого чекав все літо.

Що можеш сказати про осінню нудьгу: кава підтримує її або допомагає позбутися?

Мабуть, кава підтримує нудьгу, але при цьому дає заряд бадьорості. Осіння депресія це цілісне амплуа, яке має свої шаблони і симптоми. З приходом холоду і дощів, стає тягарем те, що треба натягувати на себе купу одягу і кудись йти.

Кава може зробити людину щасливою?

Якщо говорити про мене, то однозначно так. До того моменту поки я не вип’ю чашку кави ходжу і обурююся, а як кави вип’ю, то одразу стаю мила. Кава допомагає людям бачити позитивні сторони в житті і менше хвилюватися. Вона діє як легкий антидепресант, підвищуючи вироблення ендорфінів, включаючи серотонін, покращуючи роботу мозку. Це може пояснити низький показник депресії серед любителів кави. Кажуть, що чашка кави в день скорочує на 50% ризику суїциду у чоловіків і жінок.

Все таки кава викликає залежність? У тебе є покупці, які приходять щоранку?

Моє спостереження – залежність від міцності кави. Є ситуації, коли з часом людині стає мало цього і вона просить зробити міцніше, тому що колишня міцність її більше не заряджає бадьорістю. Кофеїн знімає напругу, тому організму такий ефект подобається і може виникнути звикання. Щоранку перші кілька годин я безперервно готую каву, а багато хто заходять по 2-3 рази на добу. Ще, мені здається, багато що залежить і від самого баристи, приємна бесіда теж піднімає настрій і дає позитивний стан на день.

Від чого залежить смак гарячого напою?

Залежить від сорту кави, від температури, від кількості самої кави, від різних добавок. Я також додаю людям у молоко трохи сиропу або какао, і він надає тонкого присмаку, але вони про це не знають.

Є ще такий напрямок, як лате-арт. У чому принцип роботи?

Він ділиться на дві категорії, коли гарно та рівномірно заливають молоко з піною в каву, і те коли вже на молочній пінці зверху щось малюють (можна кавою, можна топінгами) в еру Інстаграму це просто знахідка, дарує гарний настрій людині. Порада: треба почекати поки пінка настоїться, інакше все твоє творіння потоне.

Що ти можеш розповісти про сорти кави, з якими сортами ти працюєш?

Ми працюємо з співвідношенням 80 відсотків арабіки і 20 робусти, таке співвідношення вважається досить міцним. Арабіка дає кислинку, а робуста гіркоту, в чистому вигляді арабіка м’якше.

Були незвичайні замовлення?

Є один чоловік, який щоранку п’є американо і просить додавати чорного перця, а так у нас величезний вибір в меню і є таке як імбирний або гарбузовий лате.

Відкриттям було поєднання сиропів фісташка і апельсина разом. Найпопулярнішими сиропами завжди були карамель і шоколад, а такі як: м’ята, яблуко і диня ніколи не користувалися попитом.

Яку каву полюбляєш ти, як бариста?

Нещодавно вирішила походити по різним кав’ярням і спробувати як у них готується американо з молоком, так ось з’ясувала, що американо з молочною пінкою набагато смачніше, ніж просто кава на воді. Завжди молоко використовую 3,5 відсотка, так воно краще збивається. Каву зараз п’ю міцніше, так що ,більше кави – менше води і молока.

Трегуб Анастасія