Чорношкіра Русалонька: здобутки рівності або псування класики?

Нова адаптація фільму «Русалонька», запланованого на 25 травня, розділила фанатів по всьому світі на два табори: перші висловлюють глибоке обурення та вірність оригінальному варіанту, тоді як інші в захваті від нового підходу. Ця дискусія стала швидко поширюватися через використання чорношкірої американської акторки та співачки Голлі Бейлі для головної ролі — Русалоньки.

Персонаж Аріель — рудоволоса світлошкіра героїня анімаційного фільму, який належить до високоприбуткової франшизи «Принцеси Діснею», її ім’я та зображення є цінними товарними знаками компанії. Багато шанувальників не вбачають нічого поганого в створенні нової версії Аріель, вони вважають, що це лише додасть до чарівності світу Діснея. Зрештою, фільм є фантастичним твором, і для Дісней немає жодних причин не змінюватися разом з нашим світом та не надавати можливість новому поколінню дітей побачити Аріель у вигляді, який більш відповідає сучасному розумінню різноманітності.

Перш за все, важливо  зрозуміти оригінальну історію «Русалоньки» Ганса Крістіана Андерсена. Голландський письменник Андерсен 1800-х років був відомий завдяки безлічі дитячих оповідань, такими як «Дюймовочка», «Принцеса на горошині», «Гидке каченя» та інші. Однак, якщо люди скаржаться, що нова інтерпретація не відображає оригінальну історію, їм слід перечитати її ще раз. Оригінал — це щось зовсім інше, як і у випадку з більшістю казок Діснея. Це тому, що в казці Ганса русалонька (а не Аріель, оскільки Дісней придумав це ім’я) не може завоювати любов принца і в результаті вмирає, перетворюючись на морську піну, а потім отримує завдання служити людству 300 років.

Ще одна важлива річ, на яку варто звернути увагу — це зовнішній вигляд русалки. Оригінальні ілюстрації Вільгельма Педерсена 1849 року були найпершими зображеннями персонажа: у ілюстраціях не було кольору, насправді Дісней надав персонажу руде волосся та бліду шкіру.

Таким чином, все, що робить новий фільм Діснея — це заново винаходить образ, який вони спочатку створили, на що вони, безумовно, мають право.

Після випуску першого офіційного трейлеру фільму, в Інтернеті миттєво почали з’являтися расистська критика та нарікання, що Аріель не повинна бути чорною. А кількість дизлайків на YouTube перевищила відмітку 1,5 мільйони, пізніше лічильник було скрито. Хейтери навіть створили змінений цифровий варіант тизеру, де замість головної акторки, Голлі Бейлі, зображена біла жінка.

У відповідь на потік негативу, батьки розпочали тренд у соціальних мережах, публікуючи відео своїх дітей, зокрема чорношкірих, які з захопленням розглядають принцесу, яка схожа на них. Слід зазначити, що в історії була лише одна чорношкіра принцеса Діснея (Тіана з мультфільму «Принцеса та жаба»).

Серед популярних претензій антифанатів до героїні є те, що русалки мають європейське походження, а європейці історично мали білий колір шкіри. Окрім цього, русалки проводять час під водою, мало бачать сонце і тому це може пояснювати світлошкіру та блідість. Однак, в інших історіях русалки проводять більшу частину свого часу над водою, співаючи для людей. Важливо зазначити, що русалки є створенням людської уяви і мають різні історії походження, залежно від культури та традицій різних народів.

Сама ж акторка неодноразово ділилася в своїх інтерв’ю, що очікувала на таку реакцію з самого початку, знаючи, що як чорношкіра артистка вона зіткнеться з такими проблемами, як расизм, у своїй кар’єрі. А режисер Роб Маршалл для видання «Entertainment Weekly» наголосив: «Ми просто шукали найкращу актрису на цю роль, і крапка». А також додав, що розглядалася кожна етнічна приналежність.

У кожного є своя думка з приводу вибору героїні. Однією з причин розбіжностей є ностальгія. Люди люблять ностальгувати і з теплотою згадують минуле.

Ольга Проноза

Редакція «Sirius»

Фото: The Walt Disney Studios, М. С. Ковальська, малюнок Т. Педерсена

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram