«Джаз народився в Одесі! Не дамо джазу померти на Батьківщині»: Jazz fest в Одесі

21 вересня в Одесі відкрився вже 18 в своїй історії Jazz fest, «Малюк ,який народився на початку 21 століття сьогодні відзначає своє повноліття » – висловилась ведуча на фестивалі.  На сцені, в Міському саду, виступали ще не відомі співаки та виконавці джазового стилю з різних країн.  Одеський джазовий фестиваль підкорив вже 4 з 6 континентів, «Залишилося підкорити лише Антарктиду та Австралію »-  шуткують організатори. Першими вийшли на сцену група «#LT100 Jazz Band», після них пішли співаки з Литви, Іспанії, та України.

Jazz fest був створений в 2001 році. Генеральним продюсером став  Михайло Фрейдлін  а арт-директором Юрій Кузнєцов.  Але саме завдяки Леоніду Утьосову та його знаменитому «Теа-джазу»* Одесу вважали столицею джазу в СРСР.

Наступного програмного дня вперше за історію фестивалю, на Одеській сцені виступив  Південнокорейський    єлектро-фанковий проект Kim Yong Woo & HG FunkTronic .

22 вересня , вперше в рамках Jazz fest прийняли участь не лише професіонали з великим досвідом, але і юні джазмени Одеси:  учні музичних шкіл, а також діти з Продюсерського центру «Стар Тайм».

Спеціальний гість концерту – давній знайомий OdessaJazzFest, норвезький гітарист-віртуоз Фруде Барт (FrodeBarth). Один з найяскравіших музикантів Норвегії. Він дав мастер-класс в Одеському училищі мистецтва і культури імені Данькевича. Тема мастер-класу: виконавська майстерність, імпровізація, музична взаємодія на сцені, звуковидобування*.

Побувавши на  самому відкриті, я зробила виснавок, що Одесі потрібно більше таких заходів. На фесті я познайомилась  з дивовижною для мене людиною . Анастасія Букіна – володарка незабутньо пісенного голосу, солістка Одеської державної філармонії, front-woman проекту “Kairos band” і, попутно, працює ведучою на національних і великих регіональних івентах і заходах.  На запитання:  Чому саме джаз?  Анастасія відповіла: Не пам’ятаю бо співати джаз я почала в 4 роки, мене розвивали батьки в даному напрямку, потім я стала студенткою джазового училища і з джазом зв’язала все своє життя , і не зраджувала цьому стилю вже понад 20 років»

Також цього року було вручено вже третю музикальну премію імені Юрія Кузнєцова, яку отримали Аким Груй , Ансамбль AeroplaN,  Катерина Кравченко і Михайло Звенигородський.

Юрій Кузнєцов – Український джазовий піаніст , композитор і педагог, засновник та арт-директор міжнародного джазового фестивалю «Джаз карнавал в Одесі»

Вже як традиція , кожний концертний день закінчувався джем-сейшнами в барі «Ай лав ю Петрович»

Атмосфера на святі була дуже емоційна, цьому сприяли декорації а саме вогники на павільйоні-ротонда і повітряні кульки навколо нього. Через нестачу міст для сидіння , люди розташовувались на траві, це додавало фестивалю колориту.

Одеса завжди звучить по-джазовому, але саме  Jazz fest  допоміг нашому місту відкрити всі свої джазові таємниці

 

*Теа-джаз- (театралізований джаз) жанр Радянської музичної естради  створений Леонідом Утьосовим

*Звуковидобування (флажолет)- специфічний прийом звуковидобування на струнних інструментах, що являє собою ізольоване звучання певного гармонійного призвука

Карабажак Іванка

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram