Коли українці перестануть вмирати на дорогах?

Україна входить в п’ятірку країн світу з найвищою смертністю. За даними МОЗ України, українці найчастіше вмирають від ішемічної хвороби серця, інсульту, суїциду і ДТП.

Кількість ДТП

За перші 5 місяців поточного року в Україні сталося 57 184 дорожньо-транспортні пригоди, з яких 7 861 аварія – це ДТП з потерпілими. Для порівняння, за аналогічний період минулого року цей показник був 63 372 ДТП, з потерпілими – 9 270. Таким чином, у цьому році на 9,8% автомобільних аварій сталося менше.

На першому місці за кількістю аварій є області: Івано-Франківська, Луганська і Хмельницька. Найбільш травмованих потерпілих у Київській, Миколаївській і Хмельницькій областях. За кількістю аварій зі смертельними наслідками лідирують Київська, Волинська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Чернігівська і Хмельницька області.

Головні причини ДТП

«Всесвітня організація охорони здоров’я» виділяє кілька ключових факторів ризику, які впливають на безпеку руху і мають прямий зв’язок між аваріями на дорогах і їх наслідками: перевищення швидкості, недотримання дистанції, порушення правил проїзду перехресть, виїзд на смугу зустрічного руху, керування в стані алкогольного сп’яніння, невикористання ременів безпеки, мотошоломів та дитячих автокрісел, відволікання на засоби зв’язку під час керування автомобілем. Тільки 15% водіїв користуються ременями безпеки. На задніх сидіннях не пристібається практично ніхто, хоча це є обов’язковим згідно правил дорожнього руху. Також багато проблем виникає через порушення правил дорожнього руху пішоходами, особливо через перехід в недозволеному місці. Так у Києві сталася аварія: 13 вересня вантажівка збила літнього чоловіка, який намагався перебігти через шість смуг дороги в недозволеному  місці.

П’яні за кермом. Як і чому уникають покарання

Позитивний результат перевірки на алкоголь для водіїв – не обов’язково є доказом у суді. Українським водіям, яких упіймали у стані алкогольного сп’яніння, завдяки лазівкам у нормативно-правових актах вдається уникнути покарання. 16% протоколів по всій країні за 130 статтею ККУ (пияцтво за кермом) скасовують суди. Таку статистику наводять в головному управлінні патрульної поліції. Одна з причин – не суттєвість злочину. Вживав, але при цьому ніхто не постраждав. Водії, яких виправдали, відчули безкарність, тож і надалі можуть сідати п’яними за кермо, а це нерідко має смертельні наслідки.

Безпека на дорогах, у першу чергу, залежить від самосвідомості, відповідальності та поважного ставлення один до одного. Від цього залежить не тільки ваше життя та здоров’я, а й безпека ваших рідних та близьких.

Гаденюк Олена

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram