Проблеми ВНЗ: чим незадоволені викладачі?

У той час, як увага усіх зараз прикута до початкової школи, котра почала працювати за правилами НУШ (Нова українська школа), держава перестала звертати увагу на проблеми вищої освіти. Якщо для першачків все максимально спрощується, то студентам стає все складніше вступити до вишів. Проте це не єдині складнощі у ВНЗ – із проблемами стикаються також і викладачі.

11 січня 2018 року вийшла постанова Кабінету Міністрів України. У пункті 2 цієї постанови було вказано, що Міністерство фінансів та Міністерство освіти і науки мають розглянути питання щодо підвищення заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам з 1 вересня 2018 року. Але підвищення не відбулося, тому профспілки були змушені звернутися до цих постанов із запитанням: що стало причиною затримки реалізації постанови? За підрахунками Мінфіну, для підвищення зарплатні працівникам вишів на 10% необхідно виділити 300 мільйонів гривень. У Міністерстві таке підвищення назвали «передчасним», бо зараз у держави немає таких коштів. Сьогодні заробітна платня викладача-початківця – від 4916 грн. Для порівняння, мінімальна зарплатня касира – 6000 грн. За словами голови профспілкової організації співробітників ОНУ імені І. І. Мечникова Вадима Пєнова, зарплатню науково-педагогічним працівникам не підвищували вже 2 роки.

Не все добре у працівників ВНЗ й щодо наукової сфери. 27 квітня 2018 року на сайті МОН було оприлюднено проект наказу «Про затвердження змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 17.10.2012 № 1112». Ним передбачено внесення змін у наказ «Про опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів». Для отримання наукового ступеня необхідно мати публікації в іноземних фахових виданнях, таких як Scopus або Web of Science Core Collection. Але для того, щоб опублікувати свою наукову статтю в цих виданнях, необхідно заплатити від 400 до 1000 євро. Окрім цього, науково-педагогічний працівник повинен брати участь в іноземних стажуваннях в країнах ЄС, яке необхідно профінансувати самостійно, та мати диплом з іноземної мови не нижче рівня В2. Для дотримання всіх вимог потрібно витратити приблизно 1500 доларів, що неможливо зробити з сьогоднішнім рівнем зарплатні викладачів.

У відповідь на це, 9 жовтня під стінами Одеської облдержадміністрації пройшов мітинг працівників вищої освіти. Попереджувальна акція протесту проходила під егідою Федерації профспілок України. У цій акції брали участь близько 500 мітингуючих, що працюють в таких вишах, як Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського, Одеський національний економічний університет та Одеська національна академія харчових технологій. Були виголошені основні вимоги науково-педагогічних працівників:

1) підвищити з 1 вересня 2018 р. заробітну плату працівникам закладів вищої освіти;

2) підвищити з 1 січня 2019 року на 2 тарифні розряди посадові оклади (Єдиної тарифної сітки) для науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти III – IV рівнів акредитації;

3) створити сприятливі умови для здобувачів наукових звань, а саме: для присвоєння вчених звань враховувати публікації у виданнях, включених до бази Index Copernicus та до загальнонаціональних баз, наприклад, «Наукова періодика України»;

4) забезпечити в державному бюджеті на 2019 рік фінансування коледжів у складі закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації;

5) забезпечити фінансування закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації у повному обсязі.

Попереджувальна акція протесту була тільки першим кроком. Далі — Всеукраїнська акція протесту, яка відбулася 17 жовтня в Києві. Делегація від ОНУ імені Мечникова та ПДПУ імені К. Д. Ушинського передала листи із пропозиціями профспілок до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та міністру освіти і науки Лілії Гриневич. Акція протесту завершилася перемовинами представників профспілок із урядовцями, де було попереджено про проведення масових протестних дій за умови ігнорування поданих пропозицій, аж до проведення страйку.

Анастасія Балєва

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram