Як отримати дві вищих освіти і не з’їхати з глузду?

Здобути дві вищі освіти і не сидіти за партою до 30 років – не сон і не вигадка. Це цілком реальна практика, яка на сьогоднішній день зустрічається все частіше. Наявність двох дипломів значно полегшує процес пошуку роботи і дозволяє зайняти високооплачувану посаду. До того ж, навчання відразу в двох університетах може стати запорукою успішного кар’єрного зростання в майбутньому.
Чи можна студенту вчитися в двох ВНЗ одночасно? Цілком можливо, але на різних формах навчання. При цьому потрібно пам’ятати про те, що при будь-якому варіанті, на бюджетній основі можна отримати тільки одну вищу освіту. Тому в двох вищих навчальних закладах вчитися на очній формі не вийде. Це неможливо ще й тому, що денний стаціонар передбачає присутність студента в аудиторії на лекціях, семінарах і т. д. Тому оптимальним варіантом в такому випадку стане вступ в один ВНЗ на денний стаціонар, а в іншій – на вечірню або заочну форму.
Щоб полегшити процес навчання відразу в двох навчальних закладах, найліпшим варіантом стане вступ на факультети за суміжними спеціальностями. У такому випадку деякі іспити будуть збігатися, і результати іспиту в одному університеті можна буде заносити в заліковку в іншому університеті. Така можливість надається в ВУЗах не лише України, а й Росії та Білорусі. Але в деяких університетах можуть бути свої нюанси. Тому дане питання слід уточнювати при вступі. Магістратура може бути закінчена тільки один разу, якщо у вас 1 диплом. Але у випадку з отриманням паралельного освіти ви зможете вступати до магістратури очно в одному університеті і заочно в іншому.

Серед основних переваг цього способу отримання дипломів :
• Економія часу
• Збереження фінансів (навчання на заочному відділенні коштує значно дешевше другої вищої освіти)
• Висока конкурентоспроможність
• Широке коло спілкування
Звичайно ж є у цього способу і недоліки. До яких належать:
• В два рази більше сесій на рік
• брак часу
• втома (АБСОЛЮТНА ВИСНАЖЕННІСТЬ)
• стресові ситуації.
Потрібно мати величезне бажання, щоб здобувати вищу освіту відразу в двох навчальних закладах. Тому тверезо оцініть свої можливості, перш ніж приймати рішення про одночасне навчання. А для сміливців, які вже крокують декількома нелегкими стежками, можу лише побажати удачі, удачі та ще раз удачі!

Катерина Полюганич.

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram