«Плацкарт» – програма, яка дозволяє обмінюватися досвідом по всій Україні

Про обмін студентським досвідом для нашій редакції розповіла студентка 3 курсу журналістики Дарія Мусугуліева, саме вона була першою учасницею проекту від нашого факультету.

Як ти дізналася про програму «Плацкарт»?

Насправді дуже просто. Одного вечора наша староста надіслала до групи посилання на реєстрацію в програмі. Мені стало цікаво, що це, і я перейшла за посиланням. Єдине, я не знаю, чи можна знайти форму реєстрації на просторах інтернету. Але якщо вас зацікавить «Плацкарт», то можете звернутися до представників Студентської Ради, так як вони є координаторами проекту від ОНУ.

Що собою являє ця програма?

Як для факультету журналістики, так і для інших – це обмін соціо-культурним досвідом між студентами українських вузів. Ця програма дає можливість студентам подивитися, як влаштоване студентське та навчальне життя в інших вищих закладах. Безумовно, це можливість знайти нові знайомства, як зі студентами з інших міст, так і з студентами нашого ОНУ.

Які умови пропонують організатори?

Квитки в обидва боки ти сплачуєш собі сам, але приймаюча сторона надає студентам гостьову кімнату в гуртожитку. На цьому все, але по приїзду тебе зустрічає представник від твого факультету в «новому» вузі, який згодом повинен координувати тебе за розкладом, правилами університету та за студентським життям. Також в гуртожитку ви маєте людину, яка допомагає при заселенні, а згодом може стати гідом по місту. Це вже кому як пощастить.

Ти розраховувала на участь у програмі?

Насправді, я подала заявку чисто з інтересу. Мені здавалося, що я не поїду, так як зазначила в анкеті Києво-Могилянський університет та Національний університет ім. Івана Франка. Тому для мене це був досить несподіваний дзвінок від координатора проекту Аліни Рибакової, яка запропонувала мені взяти участь в обміні. Єдине, я поїхала в ЗНУ, так як тільки він на той період відкрив обмін між факультетами журналістики.

У чому відмінності ЗНУ та ОНУ?

Не хочу вішати ярлики, можливо, це я потрапила не в ті погодні умови та час, але можу сказати точно, що наш факультет журналістики досить сильний, тому дивно, що він не входить у ТОП-5 на відміну від факультету ЗНУ. Єдине, що я там побачила відмінного, так це виборність дисциплін. Хтось каже, що це плюс, хтось стверджує, що мінус. Особисто моя думка, це більше мінус, ніж плюс, так як на ці виборні дисципліни ходить дуже маленька кількість людей. Також мене дуже засмутив колектив. У порівнянні з нашими веселими та привітними студентами, які завжди допоможуть, підкажуть та розкажуть, хлопці та дівчата з Запоріжжя пасуть задніх. Незважаючи на це, я хочу відзначити, що студенти ЗНУ дуже соціально-активні, вони постійно щось роблять, влаштовують різні заходи, а також борються за лояльну систему відвідування пар та оцінювання. Але це соціальне-активне життя займає у них багато часу, тому в навчанні вони не демонструють особливо високі результати.

Які твої враження про проект та ЗНУ?

Про проект у мене тільки позитивні емоції та  враження! Це дуже крута штука, якій місце бути в студентському житті. Не дивлячись всього на тижневе перебування в іншому вузі та місті, це колосальний досвід, який ти будеш згадувати ще довгий час. Я з задоволенням ще раз взяла б участь у такому обміні. Відносно факультету журналістики ЗНУ в мене залишилися змішані почуття. Так вийшло, що я більше брала участь в житті інших факультетів, зі мною їздили дівчата з біологічного та психологічного факультетів. Але я все одно дуже раджу нашим студентам взяти участь у програмі «Плацкарт». Ви не пошкодуєте!

Малявка Катерина

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram