Як розвинути навички спілкування та легко заводити знайомства

Уникнути комунікації у суспільстві практично неможливо. Нам потрібно розмовляти на роботі й серед друзів, тож уміння спілкуватися виводиться на перший план. Про те як розвинути в собі комунікативні навички, читайте у матеріалі.

Не уникайте можливостей діалогу

Найлегше у житті – це залишатися вдома та проводити дні, дивлячись серіали на «Netflix». Коли людину запрошують на прогулянку, вона зі швидкістю світла може придумати причини для відмови. Якщо ж ви хочете заводити нові знайомства, то прийдеться вийти з комфортної домівки на вулицю. Здолавши звичку відмовлятися від зустрічей, вам з кожним разом буде легше виходити на контакт з іншими.

Починайте розмову першим

Сором’язливість – ворог знайомства. Думати, що людина, з якою ви хочете зав’язати розмову, підійде до вас першою, хибна тактика. Тому що вона також сором’язлива. У світі не відбудеться нічого страшного, якщо ви першими скажете «Привіт». Можливо, та людина не захоче з вами спілкуватися – це перший варіант подій. А можливо, у вас складуться такі відносини, які будуть тривати роками – це другий ймовірний варіант. Якщо не спробуєте, то ніколи не дізнаєтесь, яку користь може принести в ваше життя нове знайомство. Просто скажіть «Привіт» новим можливостям і побачите, що вони зможуть вам дати.   

Щиро цікавтеся співрозмовником. Дозвольте йому говорити більше

Ви вже познайомилися із людиною, встигли переговорити декілька хвилин та розказати щось про себе. Тепер найважливішим завданням є подбати про те, щоб співрозмовнику було з вами комфортно. Проявіть своє щире бажання дізнатися людину краще. Нехай вона говорить про те, що цікавить саме її, нехай вона відчує, що ви слухаєте її з усією увагою. Ставте навідні питання, щоб розмова не здавалася однобічною, та додавайте власні думки, які будуть підтримувати співрозмовника. 

«Я завжди за те, щоб в діалозі робити акцент на співрозмовнику. Після того як скажеш свою думку, варто спитати його. Важливі риторичні питання – вони добре тримають увагу – і невербаліка. Уміння слухати також рятує. Крім того, всі люблять емпатійних співрозмовників. А все інше – важливі деталі: тембр голосу, зоровий контакт, повторення імені співрозмовника тощо», – розповідає про свої методи спілкування студентка Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова Єлизавета Малигіна.

Не засуджуйте думки та позиції іншого

У всіх є такі теми, які нам не подобаються. І це цілком нормально. Але у діалозі з людиною краще не засуджувати її поглядів та думок. Звичайно, можна висловити своє бачення на ту чи іншу проблему, але це вже буде саме ваша точка зору. Можна сказати «Я з тобою не можу погодитись, тому що…», або «Я розумію твою позицію, та я хотів би поділитися своєю думкою». Ніколи не кажіть, що ваш співрозмовник категорично неправий. Спробуйте стати на його сторону та подивитися, чому саме він так думає.    

Вільно розкривайтеся та показуйте себе таким, яким ви є

Спілкування пройде вдало, коли людина з самого початку націлена на успіх комунікації. Тому насамперед потрібно налаштуватися на відкритість. Розповідайте новому знайомому про цікаві моменти з свого життя, діліться щирими думками стосовно того чи іншого явища та показуйте себе таким, яким ви є у повсякденному житті. Якщо ж на першій зустрічі вдягнути маску іншої людини, то її буде не просто зняти. Співрозмовник, побачивши вас справжнім з самого початку, буде знати, з ким він має справу, а це означає, що у майбутньому не буде неприємних відкриттів.

Ми запитали у студента ОНУ ім. І. І. Мечникова Влада Кушніра про те, як йому вдається легко збирати біля себе людей. «Річ у тому, що навчитися спілкуватися можна, а навчитися відчувати іншу людину – ні. Тому потрібно вчитися підмічати, який у людини темперамент, що їй подобається, який у неї настрій. У бесіді важливо визначити, що ти хочеш від неї отримати. Для мене – це робити людям гарний настрій та отримувати від розмови насолоду. Головне, – каже Влад, – як ти себе позиціонуєш під час бесіди та твоя харизма. Передусім до людей потрібно ставитися з добром.»

Розвивайте мову тіла

Емоції, внутрішній запал та рухи тіла – невіднятна складова комунікації. Чим краще у вас буде розвинута ця сторона, тим цікавіше людям буде з вами спілкуватися. Дивлячись на багатьох акторів, співаків та публічних людей, легко можна помітити, що в них є індивідуальна манера поведінки. Людині, яка веде розмову в одному тоні та не жестикулює, буде складно надовго захопити увагу слухачів. Тому розвивайте артистизм.

Професор Яроцька Галина, яка викладає в ОНУ ім. І. І. Мечникова, каже, що мова жестів повинна бути збалансованою та доречною в залежності від ситуації. «Той, хто говорить, має знайти золоту середину у жестах та міміці, щоб не порушувати цю збалансованість. Міміка не повинна бути надмірною, але й не повинна бути, як кажуть, обличчям мумії – непорушне обличчя, непорушний погляд. Варто уникати погляду іншій людині в очі – це може сприйнятися за агресію. Найкраще – дивитися в перенісся, але не більше декількох хвилин.»

Будьте різнобічним співрозмовником

З людиною цікаво спілкуватися, коли з нею можна обговорити будь-які теми. Читайте пізнавальні статті та книги, дивіться документальні фільми та вбирайте в себе всю інформацію, яку зустрічаєте протягом дня. Людині, яка хоч і поверхово, але знається на багатьох темах, буде простіше продовжувати розмову. Ніхто не змушує вас бути Леонардо да Вінчі, просто намагайтеся вчитися скрізь, де це можливо, та розвивайтеся всебічно. Адже ніколи не знаєш, які знання тобі допоможуть зробити бесіду кращою.

Кишиневський Микита

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram