ПЕРЕПИС ЧЕРВОНОЇ КНИГИ — ГАРАНТІЯ ЗАХИСТУ ЕКОСИСТЕМИ?

За минулі дванадцять років від останнього оновлення Червоної книги, положення деяких видів тварин і рослин в Україні змінилося. Наказ Міністерства довкілля «Про затвердження переліків видів тварин, що заносяться до Червоної книги України, та види тварин, що виключені» став чинним від 19 січня 2021 року.

Деякі види рослин і тварин були благополучно винесені з Червоної книги, наприклад: ставковик потовщений, гадюка Нікольського, махаон, Волохатий краб, осока затінкова, клатофора вадорська, зморшок степовий, квітохвіснік Арчера.

Однак безліч представників флори і фауни нашої країни за цей час стали вимирати, а то і зовсім наблизилися до межі зникнення. Наприклад: ведмідь бурий, хохуля, їжак вухатий, норка європейська, модрина польська, рябчик гірський.

Все це — результат життєдіяльності людини, тому що першочерговими причинами вимирання тварин є: вирубка лісів, полювання браконьєрів, виловка тварин для виробництва виробів зі шкіри та хутра.

Наприклад, їжак Вухатий знаходиться на межі вимирання через зубожіння степових екосистем, а бурий ведмідь через вбивства браконьєрів, і ця проблема досі залишається невирішеною. І чисельні вбивства тривають. Згадати хоча б вбивство лося в минулому році на Харківщині. Це був останній лось в регіоні. Норка європейська з’явилася в Червоній книзі через моду на хутряні вироби в минулому. Адже їх масово виловлювали для виробництва хутряних виробів задля задоволення потреб/примх людей, що несвідомо використовують ресурси навколишнього середовища та живуть лише за принципом споживання. Популяція модрини польської зникає через вирубку лісів заради красного дерева. Рябчик гірський зникає, адже його найчастіше збирають для букетів.

Ми переконані: якщо людство стане більш розумно використовувати ресурси навколишнього середовища і навчиться відрізняти першочергові потреби від забаганок, безліч тварин і рослин можна врятувати від вимирання. Адже, поки цього не сталося, доведеться знову і знову переписувати Червону книгу і додавати туди все більше сторінок…

Анна Жмакіна, 1 курс, «КОЛО»

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram