АБ’ЮЗ У НАШОМУ ЖИТТІ

У сучасному світі ми почали часто зіштовхуватися з поняттям «аб’юз». Чимало людей можуть не знати, що це.

Аб’юз – це насильство, воно може бути як фізичне, так і моральне. Багато з нас навіть не підозрюють, що можуть знаходитися з батьками, друзями, коханою людиною в токсичних відносинах. Аб’юз може тривати від 3 місяців і закінчуючи роками. При цьому жертва може не усвідомлювати, що вона під тиском. Наслідками аб’юзивних відносин можуть стати різні травми, психологічні відхилення, недовіра до людей. Більш того, емоційне насильство небезпечне тим, що його важко довести, адже від нього не залишається видимих слідів.

Які риси має аб’юзер?

1. Егоїзм.

2. Ревнощі.

3. Лицемірство.

3. Образливість.

Психологи виділяють 4 види аб’юза:

• психологічний (шантаж, ігнорування, навіювання почуття провини партнера);

• фізичний (застосування сили, щоб підкорити людину);

• економічний (фінансова залежність жертви);

• сексуальний (використання жертви в якості задоволення).

Наша редакція взяла інтерв’ю у людини яка є аб’юзером та у жертви, яка страждала від аб’юзивних відносин. Вони побажали залишитися анонімними.

Мотиви абюзера.

Чому ви ставилися аб’юзивно до своїх партнерів?

Тому що я вважаю, що люди цілком заслуговують цього. Якщо людина поводиться добре у відносинах, то до неї і будуть відноситися так само. Якщо вона десь прокололася, один раз, два рази – це можна пробачити. Але якщо людина поводиться не належно, то до неї треба ставитися так само.

Чому тоді просто спокійно не з’ясувати причину поведінки?

Тому що, коли ти з’ясовуєш це з людиною багато разів, вона говорить, що є такою людиною, і нічого не змінюється. Якщо морально давиш на свого партнера через темперамент, тип особистості і свій характер, то немає сенсу намагатися щось змінювати.

Чи не хотіли б ви змінити свою думку про людей і перестати бути в ролі “аб’юзера”?

У мене така думка не про всіх людей, я не заперечую той факт, що є і хороші люди, які не заслуговують на аб’юз. Коли людина до тебе ставиться добре, то ти їй не робиш нічого поганого. А коли людина заслуговує на це ставлення, вона його і отримує.

Погляд на ситуацію жертви.

Чи розуміли ви спочатку, що ви перебуваєте в абюзивних відносинах?

Ні, в цьому і фішка насильників, що спочатку вони здаються дуже милими та турботливими партнерами.

Чи романтизували ви аб’юз?

Так, в мене не було інших причин пояснювати, чому він так себе поводить, він це все зводив до того, що мене так сильно любить.

У чому проявляється аб’юз?

Саме в моїх колишніх відносинах все починалося з того, що він забороняв спілкуватися з іншими хлопцями. Потім він почав забороняти спілкуватися з подругами, тому що вони помічали, як він відноситься до мене. В кінцевому рахунку це все переросло в те, що я товста, він не задоволений моєю зовнішністю, йому не подобається, як я одягаюся, та інша гидота в мою сторону.

Розкажіть, як розпізнати аб’юзера?

Емоційні гойдалки, коли один день ти для нього все, а інший день він намагається тебе зачепити.

Як ви вийшли з таких негативних відносин?

Коли людина повністю перестає сприймати мене як особистість і розуміти, що у мене можуть бути свої проблеми. Те, що в мене є свій особистий простір. Він почав мене знецінювати, і я прислухалася до порад своїх друзів. Я дуже багато читала про це в інтернеті й навіть пішла до психолога, щоб розв’язати це питання. Після декількох сеансів я вирішила покінчити з цим.

Кобелєва Кароліна, 1 курс, «ДієСлово»

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram