«Ну, поїхали!» – 60 років першому польоту в космос

Цього року 12 квітня світ відзначає 60-ту річницю першого польоту людини в космос. З нагоди Дня космонавтики нумо пригадаймо, яким був легендарний політ космонавта Юрія Гагаріна.

«Якщо бути, то бути першим»

Юрій Олексійович Гагарін народився 9 березня 1934 року в невеликому селі за сто кілометрів від Москви. Підлітком Гагарін став свідком того, як радянський літак «Як» здійснив вимушену посадку недалеко від його будинку. Тому, коли згодом Юрію запропонували можливість приєднатися до аероклубу, він з радістю погодився, зробивши свій перший самостійний політ в 1955 році. А вже через кілька років він подав прохання про те, щоб його прийняли в ряди космонавтів.

За два дні до того самого першого польоту в космос Юрій Гагарін написав прощальний лист своїй дружині Валентині та дітям на випадок трагічного закінчення польоту: «Мої милі, всім серцем кохані Валюша, Оленка і Галочка! Пишу вам ці слова, щоб поділитися і розділити разом з вами ту радість і щастя, які мені випали сьогодні. Урядова комісія вирішила послати мене до космосу першим. Знаєш, дорога Валюшо, який я радий! Хочу, щоб і ви раділи разом зі мною. Простій людині довірили таку велику місію – прокласти першу дорогу в космос! Колись, ще в дитинстві, прочитав слова В. П. Чкалова: «Якщо бути, то бути першим». Ось я і намагаюся таким бути і буду до кінця».

«Ну, поїхали!»

12 квітня 1961 року о 9:07 за московським часом космічний корабель «Восток-1» зі словами Гагаріна «Ну, поїхали!» стартував з радянського космодрому. Оскільки ніхто не був упевнений, як невагомість вплине на пілота, сферична капсула майже не мала механізмів управління на борту: керування проводилося або автоматично, або з Землі. У разі виникнення аварійної ситуації Гагарін повинен був отримати код блокування, який дозволив би йому взяти на себе ручне управління, але Сергій Корольов (головний конструктор космічної програми) проігнорував протокол і передав код пілоту перед польотом.

За 108 хвилин «Восток-1» здійснив повний оберт навколо Землі, сягнувши максимальної висоти у 203 милі (327 кілометрів). Космічний корабель був оснащений 10-денним запасом провізії на випадок, якщо двигуни вийдуть з ладу і Гагаріну доведеться чекати допомоги. Але, на щастя, такої необхідності не виникло, Гагарін успішно знову ввійшов в атмосферу Землі. Під час спуску на нього діяли сили, що у вісім разів перевищували силу тяжіння, але Юрій не втратив свідомості та зміг витримати такий тиск.

У «Востока-1» не було двигунів, які б уповільнювали вхід в атмосферу, тому корабель не мав можливості безпечно приземлитися. На висоті близько 7 кілометрів Гагарін катапультувався з космічного корабля і стрибнув з парашутом на Землю. Для того, щоб місія вважалася офіційним космічним польотом, Міжнародна авіаційна федерація (FAI) (керівний орган по аерокосмічним рекордам) постановила, що пілот повинен приземлитися на Землю разом з космічним кораблем. Тому радянські лідери вказали, що Гагарін приземлився, перебуваючи на борту «Восток-1», і не розкривали, що насправді він катапультувався аж до 1971 року. Попри це, Гагарін все ж встановив рекорд як перша людина, що покинула орбіту Землі і відправилася в космос.

«…побачив, яка прекрасна наша планета»

Після повернення на Землю Гагарін свої перші враження виклав у записці: «Все моє життя здається мені зараз однією прекрасною миттю. Все, що відбувалось зі мною досі, було прожито і зроблено заради цієї хвилини. Облетівши Землю на кораблі-супутнику, я побачив, яка прекрасна наша планета. Люди, давайте зберігати та примножувати цю красу, а не руйнувати її!»

Повернувшись додому, Гагарін став депутатом Верховної Ради Радянського Союзу і був призначений командиром загону космонавтів. Оскільки члени Ради боялися втратити такого важливого суспільного діяча, вони не дозволяли Гагаріну знову відправлятися в космос. Однак він продовжував здійснювати випробувальні польоти для ВПС. 27 березня 1968 року Гагарін загинув (разом з іншим пілотом) при випробуванні винищувача «МіГ-15». У нього залишилися дружина Валентина Іванівна Горячова і дві дочки.

Перший політ став одним з найважливіших моментів в історії людства. Юрій Гагарін повернувся на Землю тріумфатором, довівши світові, що в космосі є місце для людини, і проклавши дорогу для його підкорення іншим. Сьогодні в космосі вже тисячі супутників, космічні апарати здійснювали приземлення на Місяць, Венеру, Марс, і вчені продовжують активно вивчати Сонячну систему. Але той самий перший політ був найважчим і найнебезпечнішим. 60 років тому він об’єднав весь світ і наблизив кожного до заповітної мрії дитинства – бути трішки ближче до зірок.

Цепак Ангеліна, 3 курс

«OneBreath»

Поділитися:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram