Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
А за яким принципом харчуєшся ти?

Є те, без чого сучасна людина не може існувати. Кава, мобільний інтернет, кохана людина, батьки, повітря -ось перелік найпопулярніших відповідей від студентів Одеського національного університету імені І.І.Мечникова. Але зараз мова піде про харчування. Як часто ти замислюєшся над тим, що їж? Дівчата та жінки роблять це набагато частіше за чоловіків та юнаків. Є безліч теорій та тверджень стосовно їжі та її вживання. Науковці то розвіюють популярні міфи, то створюють нові і більш заплутані. Сьогодні ми розібрали топ найпопулярніших видів харчування у сучасному світі. А ти обирай той, який сподобався найбільше.

  1. Піраміда харчування

«Піраміда харчування» – найпопулярніший вид харчування. Якщо просто сформулювати ідею даного типу – то це «їж усе, але в міру». А під словом «міра» ховається раціон, який розділяє всі продукти на окремі категорії.  І в денному харчуванні повинні бути продукти із кожної категорії. Ця піраміда складається із чотирьох поверхів:

 Перший поверх (або основа піраміди) – це злаки. Цільнозернові продукти повинні складати основу даного харчування.  Зернові культури є джерелом вуглеводів в організмі. А, відповідно, і основним джерелом енергії.

Другий поверх піраміди – фрукти та овочі. Фрукти – це джерело вітаміну С. Він допомагає нашому організму швидко загоїти дрібні рани та подряпини, підтримує імунітет.  В овочах міститься клітковина та вітамін А. Набір овочів на день має бути різноманітним та різнокольоровим. 

Третій поверх – це білкові продукти. Більшу частину яких складає м’ясо. Ця група містить як залізо, так і білок. Роблячи м’язи сильнішими. Також корисною є морська риба. До білкових продуктів також входять боби, горіхи та молочні продукти. Ключовий інгредієнт – кальцій, який необхідний для міцності кісток.

Останній поверх – четвертий – це жири. Вони є у вершковому маслі, солодощах, кондитерці, газованих напоях. Вони також потрібні організму для багатьох процесів, проте кількість повинна бути обмеженою.

 У відсотковому співвідношенні харчова піраміда виглядає так:

1-й поверх (база) – 40%

2-й поверх – 30-35%

3-й поверх – 20%

4-й поверх – 5-10%

2. Інтервальне голодування

Зараз набуває популярності такий вид голодування – як інтервальне. Це означає, що харчуватись можна лише в окремі години. Наприклад, 4 годи на добу, 8, 12 або 5 днів на тиждень. В інший час про їжу слід забути, обмежившись лише водою або соком.  Інтервальні розгрузочні дні виглядають по-різному. Добу або тиждень ділять на приблизно однакові проміжки часу. В одні можна їсти все, а в інші – лише вода. Найпопулярніший варіант – це 16\8. 16 годин голодування і

8 для прийняття їжі. Як діє ця схема? Ви починаєте худнути, знижується ризик діабету 2 типу,  сповільнюється процес  старіння, поліпшується робота серця та мозку. Загалом, інтервальне голодування може бути для вас корисною порадою для очищення організму та поліпшення самопочуття.

3. Вегетаріанство

Вегетаріанцями прийнято вважати тих людей, хто не вживає в їжу м’ясо. Також є вегани. Це ті, хто не обмежився дискваліфікацією лише м’яса зі свого раціону, а ще й прибрав інші продукти тваринного походження. Як зрозуміти, чи підходить вам вегетаріанство? Треба поступово виключати певну їжу зі звичного раціону. Замініть м’ясо більшою кількістю фруктів та овочів, рибу – злаками та бобовими.

Є декілька типів вегетаріанства:

Ово-вегетаріанці . Вони зі всіх продуктів тваринного походження можуть вживати лише яйця.

Лакто-вегетаріанці – це ті, хто не виключає молочні продукти з раціону.

Лакто-ово-вегетаріанці – зрозуміло, що вживають як молочні продукти, так і яйця.

Песко-вегетаріанці – не їдять м’ясо, молочні вироби та яйця, проте вживають рибу.

Полло-вегетаріанці – з продуктів тваринного походження вживають виключно м’ясо курки.

4. Харчування за Аювердою

Аюрведа– єдина система медичних знань, яка визнає наявність індивідуальних типів метаболізму.

«Що одному їжа, іншому – отрута», – говорить відоме прислів’я. Знання індивідуальних особливостей допомагає при виборі продуктів і приготуванні їжі, при підборі трав і вітамінів. Життєво необхідно знати, що саме з їжі нам підходить, а що – ні, так як від цього залежить, зміцнимо ми своє здоров’я або втратимо його.

Правила прийому їжі. Чарака пише: «Навіть їжа, яка є життя живих істот, руйнує життя, якщо приймається неналежним чином, тоді як отрута, яка за своєю природою руйнівник життя, діє подібно еліксиру, якщо приймається належним чином».

До основних правил здорового харчування він відносить наступні:

Вживайте їжу теплою, це сприяє травленню.

Надавайте перевагу  маслянистій їжі – вона розпалює травний вогонь і живить тіло.

Їжте продукти в правильних поєднаннях.

Їжте в спокійному місці, в чистоті, на самоті або з близькими людьми (пам’ятаєте: їжа, туалет, секс і медитація не повинні виноситися на люди).

Їжте не дуже швидко і не надто повільно.

Їжте без сміху та розмов.

Не їжте без відчуття голоду і не утримуйте себе, якщо зголодніли.

Не їжте відразу після спорожнення кишечника.

Намагайтеся дотримуватися якомога більшого проміжку часу між прийомами їжі.

За їжею намагайтеся сидіти обличчям на схід. По можливості стежте за тим, щоб під час їжі працювала права ніздря.

Моліться і дякуйте Творцю за їжу, яку ви подаєте своєму внутрішньому вогню. Не їжте в розгніваному або пригніченому стані.

Харчування в аюрведичній системі розділяється за кількома критеріями:

По тяжкості (легка і важка їжа).

За 6 смакам (солодкий, солоний, кислий, гострий, гіркий, терпкий), кожен з яких надає або охолоджувальний, або зігріваючий вплив, а також впливає на емоційний стан людини.

Тобто ми самі обираємо свій раціон, створюючи найбільш вдалий особисто для нас.

5. Дрібне харчування

Дрібне харчування – це раціон прийому невеликої кількості їжі не рідше, ніж кожні 4 години.

Дрібне харчування не є дієтою і не припускає обмеження в будь-яких видах їжі. Їсти можна все, що подобається. Тільки за однієї умови: порції повинні бути невеликі, за день має бути 5-6 прийомів їжі.

Деякі лікарі радять повністю перейти на дрібне харчування, тому що воно корисніше для організму, ніж звичайне. Завдяки невеликим порціям виключається можливість переїдання і здуття шлунка; часті прийоми їжі зменшують ризик виникнення проблем з ШКТ (наприклад, гастриту), а повноцінне меню сприяє поповненню організму всіма необхідними речовинами (білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали).

Також дрібне харчування сприяє схудненню, тому що меню маложирне і різноманітне, загальною калорійністю 1500 Ккал в день. Втрата зайвих кілограмів буде відбуватися поступово і ефективно, і найголовніше – без будь-якої шкоди для організму.

Отже, у даному матеріалі ми розглянули перелік найпопулярніших видів харчування. Роби свій вибір правильно!

Кучеренко Анастасія

Поділитися:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Логотипи студентських редакцій:

Соціальні мережі
Інші публікації

Знайомство з факультетом журналістики, реклами та видавничої справи в онлайн-форматі

Є така весняна традиція на факультеті журналістики, реклами та видавничої справи – запрошувати на зустріч абітурієнтів. От і цього разу 27 березня 2021 року відбувся День відкритих дверей, щоправда, в онлайн-форматі на платформі Zoom. У зустрічі взяли участь декан факультету Олена Андріївна Іванова, заступник декана з навчальної роботи Інна Валеріївна Лакомська, старші викладачі Сергій Володимирович Азєєв та Аліна Олегівна Червінчук.

Факультет журналістики, реклами та видавничої справи Одеського національного університету імені І. І. Мечникова оголошує про проведення конкурсу студентських журналістських робіт на тему «Права людини в медіа: від розуміння до змін»

До участі у конкурсі запрошуються студенти І, ІІ, ІІІ та ІV курсів факультету журналістики, реклами та видавничої справи ОНУ імені І.І. Мечникова, які створюють власний

Студентські газети – результат колективної роботи майбутніх журналістів

На факультеті журналістики, реклами та видавничої справи викладають дисципліну, що направлена на відточення студентами практичних навичок володіння словом, – журналістську майстерність. На цих заняттях студенти

Осінь по-карпатськи

Карпати – багата культурна історія, збирання ягід та грибів, катання на лижах і сноуборді, риболовля, купання в гірських річках і просто естетична насолода краєвидами. Ми