Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

Їж, що дають, особливо як з антисептиком

Тотальна дезінфекція триває: ми підібрали для вас ТОП продуктів з антибактеріальними властивостями.

Чергова хвиля коронавірусу в розпалі, тож качечка reDUCKcia продовжує дотримуватися карантинних заходів і активно дезінфікує лапки. Проте чи знали ви, що існують ще й антисептики, так би мовити, «внутрішньої дії»?

Виявляється, деякі продукти харчування, завдяки своєму особливому складу, мають антисептичні для організму властивості. Причина у глікозидах, танінах чи фітонцидах – речовинах, що містяться у цих продуктах, і допомагають припинити процес розмноження шкідливих мікроорганізмів.

Червона калина у вигляді смачного відвару (особливо у поєднанні з медом), або чаю з сушених ягід, завдяки наявності біологічно активних речовин, допоможе боротися із застудою, ангіною, пневмонією, кашлем та високою температурою. Воістину, не тільки символ України, а й дієвий природний антибіотик з антисептичними властивостями.

Руколу сьогодні вживають все частіше – цей вид зелені в останні роки активно набирає популярності в Україні. З нею можна готувати салати, поєднувати з рибою та м’ясом, або міксувати з блюдами із яєць. Корисні властивості руколи допоможуть організму боротися з вірусами та бактеріями.

Лохина може допомогти при високій температурі, та застуді, оскільки має високу протизапальну дію. Вона найбільш ефективна саме у свіжому вигляді, оскільки так ягода зберігає всі свої корисні якості. Але, звичайно, можна проявити свої кулінарні здібності та зварити з лохини морс, або просто настояти на воді. Гірчицю багато хто й так любить вживати регулярно, з м’ясом, або хлібом, що є безперечним плюсом: вона віддавна відома своїми лікарськими властивостями. Має антимікробну, протигрибкову та протизапальну дію, та чудово допомагає при перших симптомах застуди.

Гранат, що володіє масою корисних якостей, зокрема допоможе при застуді, кашлі, високій температурі. Поїдання цілого гранату, або стакан гранатового соку може стати чудовою профілактикою вірусних захворювань, а розбавленим соком можна полоскати горло при перших ознаках болю. Єдиний клопіт – почистити той фрукт так, аби кухня не стала схожою на кадр з фільму жахів.

Імбир почали масово скупати ще на початку пандемії, і не дарма. Дана рослина характеризується ефективною антимікробною і протизапальною дією, допомагає при високій температурі, і може бути чудовим профілактичним засобом при ангіні, ГРЗ, пневмонії, та цілій низці захворювань. Імбир чудово пасує до суші (капітан очевидність до ваших послуг), але в суто антибактеріальних цілях його можна натерти й додати в чай.

Журавлина, на відміну від лохини, зберігає свої корисні якості не тільки у свіжому, а й у замороженому вигляді, тому вживати її можна круглий рік. Насправді магічна ягода, журавлина є найсильнішим природним антибіотиком, чудовим антиоксидантом, та допомагає боротися навіть з тими бактеріями, які вже стали стійкі до звичайних антибіотиків. Споживати чудо- ягоду можна у вигляді варення (яке лікування може бути смачнішим?), або у вигляді морсу.

Кориця, в свою чергу, чудово тонізує і зміцнює імунітет. Допомагає при депресіях і печалі (особливо якщо додати її в смачний пиріг чи кекс, скажімо, з шоколадом), при ГРВІ та застудах. Крім випічки, корицю можна додавати в чай замість варення, або в гаряче молоко – в обох випадках отримаєте смачний, ароматний, а головне корисний для організму напій.

Лимон є першою і найпопулярнішою порадою при перших же симптомах ГРЗ. «Багатопрофільний» цитрус є одним із найкращих природних антисептиків, чудово виконує профілактичну функцію і зміцнює імунітет. Чай з лимоном є класичним методом проти застуди, втім лимонний сік також можна розвести в склянці теплої води й полоскати горло при ознаках ангіни, а одеська пісня «Ой лимончики, мої лимончики» ще й додасть гарного настрою в боротьбі з поганим самопочуттям.

Як бачимо, сенсації не сталося, і всі ці продукти добре відомі кожному з нас, проте сподіваюся, що, знаючи про їх корисні якості та антисептичну властивість, ви станете частіше вживати їх у власному раціоні. Пам’ятаймо, що профілактика завжди краща за лікування!

Дарія Савельєва, 3 курс, reDUCKcia